Tudjuk-e azonban laikusként, hogy mi a minőségi sóder ismérve, egyáltalán mire kell odafigyelni sóderválasztáskor?

Beszéljünk akár egy új ingatlan felépítéséről, akár egy már meglévő felújításáról, vagy bármilyen más egyéb betonozással járó kültéri munkáról, a megfelelő sóder kiválasztása elengedhetetlen lesz. Tudjuk-e azonban laikusként, hogy mi a minőségi sóder ismérve, egyáltalán mire kell odafigyelni sóderválasztáskor? Ezekre a kérdésekre válaszol Kiss Norbert a Békás Épkertől .

Sóder nélkül nincs betonozás

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Bár merész kijelentésnek tűnhet, de egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy sóder nélkül még egyetlen téglaház sem épült fel. Ennek az oka nem más, minthogy sóder nélkül nem lehet megfelelően masszív betont keverni, noha ezen felül egy sor más egyéb munkához alkalmazható az építőiparon belül, de fontos kiemelni, hogy kizárólag a szemcsemérete dönt arról, hogy pontosan mire használják fel, vagyis milyen beton készülhet belőle, egyáltalán alkalmas-e efféle munkálatokra.

Általánosságban elmondható, hogy minél finomabb szemcseméretű sódert választunk, azt annál aprólékosabb munkálatokhoz alkalmazhatjuk, vagyis minél vaskosabb, minél erősebb betonra van szükségünk, annál durvább ömlesztett anyagot kell vásárolnunk. Lássuk azonban aprólékosabban, hogy az egyes méretkategóriák milyen munkálatokat fednek le.

Kétszer rostált apró szemű sóder

A legfinomabb szemcsemérettel rendelkező, a dupla rostálásnak és osztályozásnak köszönhetően pedig a legapróbb sódertípus, melynek felhasználására általában a különféle belsőépítészeti látványmunkák során kerül sor. Közkedvelt például végleges aljzatfelületek kialakításakor, ha cementtel és sóderrel helyettesítenénk az Estrich betont – ami egy lényegesen drágább alternatíva –, de vakolóhabarcsok készítéséhez, sőt misungokhoz, valamint különféle simító- és kiegyenlítő betonfelületekhez is ideális választás. Mivel rendkívül apró szemű sóderről van szó – általában a 0-4 milliméteres szemcsenagyságot soroljuk ide –, ezért közel hasonló állaggal rendelkezik, mint a homok, aminek jóvoltából térkövek alapjához és fugázáshoz is kitűnően használható.

Egyszer rostált apró szemű sóder

Ez a sódertípus hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kétszer rostált változat, azonban nagyobb kavicsok is megtalálhatók már benne, hiszen szemcsemérete 0-8 milliméter közé sorolható. Főként aljzatkialakításra használják abban az esetben, ha vastagabb betonfelület kerül lefektetésre legfeljebb 3-5 centiméteres vastagságban. A lakáson belül ideális lehet még aljzatproblémák orvoslására, vagy vakolatok javítására, de nagyobb térkövek lerakásához és fugázásához szintén megfelelő választás, akárcsak például vékonyabb járdák betonozásához vagy díszkertek kialakításához.

Normál sóder

A normál sóder kategóriájába a 0-16 milliméteres szemcsenagyságú ömlesztett terméket soroljuk, mely az általános betonozási munkálatok esetében a leggyakoribb választás. Itt már a nagyobb kövek is megtalálhatók, éppen emiatt pedig a több centiméteres vastagságú betonrészek is kialakíthatók a segítségével. Kitűnő emiatt alapokhoz, de járdákhoz és lépcsőkhöz szintén nagyon gyakran alkalmazzák. Megfelelő arányban és nagyobb vastagságú aljzatoknál szintén jó döntés, hovatovább alkalmazható már talajfeltöltéshez, járdák és feljárók kialakításához is.

Osztályozatlan sóder

Az osztályozatlan sóder a legváltozatosabb szemcseméretekkel rendelkező ömlesztett anyag, melynek melyben 0-tól 24 milliméterig találhatunk kisebb-nagyobb kőzeteket. Általában ez a legjobb sódertípus akkor, ha nagyon vastag és nagyon masszív betonelemeket készülünk kialakítani, ezáltal például házat alapozunk, vagy egy leendő garázs aljzatkialakításán fáradozunk, amit megfelelő vasalással garantáltan nem kezd majd meg a fagy. Ha 5-8 centiméternél vastagabb betonfelületre van szükségünk, a változatos szemcseméret és a nagyobb darabok miatt kitűnő alternatíva, de töltéshez, feljárókhoz, beállókhoz, térkövek alapozásához – megfelelő finomréteggel kialakítva – szintén alkalmas lehet.

Miről ismerhető fel a jó minőségű sóder?

A szemcseméret önmagában természetesen nem elegendő ismérv, ha jó minőségű sódert szeretnénk választani magunknak. Erre az ismeretre pusztán azért lesz szükségünk, hogy a megfelelő munkához a megfelelő típusú ömlesztett anyagot tudjuk megrendelni, ami ettől természetesen még lehet rossz minőségű, vagyis alkalmatlan arra, hogy betont készítsünk belőle. Hogy miről ismerhetjük fel a kvalitás hiányát?

Például abból, hogy a sóder túl nedves, szó szerint folyik belőle a víz, ami arra utal, hogy nem depózták, nem osztályozták, hanem a szállítás előtt merték ki egy közeli folyó- vagy állóvízből. Mindössze két esetben fogadjuk el így a kiszállított sódert.

• Az egyik, ha a legnagyobb szemcseméretű típust kértük, tehát nincs szükség osztályozásra, de a nagy nedvesség miatt ilyenkor figyeljünk rá, hogy kevesebb vízzel készítsük a betont.

• A másik pedig az, ha nem betonozásra, hanem például töltésre használnánk fel a sódert.

Szintén súlyos minőségbeli problémákat sejtet, ha a sóder tele van szennyeződéssel. Faágak, üveg- vagy cserépdarabok, műanyagok és egyebek megléte mellett az ömlesztett anyag alkalmatlan arra, hogy megfelelő minőségű beton készüljön belőle, hiszen ezek az idegen testek gyengítik a szerkezetet, hovatovább idő előtti repedezést idézhetnek elő.

Nem túl szerencsés továbbá az sem, ha a sóder nem tiszta homokból és kövekből áll, hanem rengeteg agyagos föld is megtalálható benne. Ez nagyon rossz minőségű anyagra utal, ami teljesen alkalmatlan betonozáshoz, legfeljebb csak töltésre vagy feljárók és egyebek kialakítására lehet ideális – kizárólag önmagában, tömörítve.

 

forrás: https://www.nyugat.hu/cikk/mire_figyeljunk_oda_soder_vasarlaskor