Ha gyerkőc érkezik a családba, és olyan szerencsések vagyunk, hogy családi házban élhetünk, szép nagy udvarral, valószínűleg előbb vagy utóbb felmerül az igény egy szuper homokozóra. Ha házilag barkácsolnánk össze, vannak fontos szempontok, amikre figyelni kell!

Nem mindegy, hova kerül

Keressünk megfelelő helyszínt a homokozónknak! Mindenféleképen legyen árnyékos, hiszen lehetséges, a gyerkőcöt majd egész nap ki sem tudjuk robbantani onnan! Az sem baj, ha jól látható helyre kerül, hiszen nem árt, ha szemmel tudjuk tartani az aprónépet. Plusz jó dolog lehet, ha a kerti csap közelébe kerül az kis „építmény”, hiszen a homokozóban történő játékhoz elengedhetetlen a víz!

Kell egy réteg

Méghozzá egy vízzáró réteg, mely lehet fóliából, murvából, kavicsból vagy éppen homokból.

Ne feledkezzünk meg az árnyékolásról

Habár igyekeznünk kell árnyékos helyet választanunk a homokozónak, ahogy az első pontban is írtuk, azért érdemes pluszban gondoskodnunk az árnyékolásról. Minimum egy napernyő kerüljön a gyerek feje fölé, vagy eleve árnyékolóval is készülhet a homokozó.

Fontos a fedés

Gondoskodnunk kell arról, hogy a homokozót esténként le tudjuk fedni! Ez lehetséges fóliával, valamilyen sűrűbb szövésű hálóval, de deszkákból is készíthetünk rá fedőt, akár méretre szabottat is. Ez azért is fontos, mert így a kertünkbe betévedő állatok nem piszkíthatnak a gyerkőc játékterébe, illetve egyéb szennyeződések sem kerülhetnek ide.

Forrás: https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/epitsunk-homokozot-fontos-alapszabalyok