Szabálytalan alakú területek ideális burkolóanyaga a kavics, ami ráadásul olcsó, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A kötetlen és a kötött formájú kertek stílusához egyaránt ideális.

A kavics más felülettakaró anyagokkal együtt is alkalmazható – kőburkolattal, téglával keverve látványos mintákat kaphatunk. Gondozása mindössze abból áll, hogy néha-néha ki kell gyomlálni.

A kavics megválasztása

Meglepően sok színű, stílusú és méretű kavicsot lehet kapni. Beszerezhetők közvetlenül kőbányákból, építőanyag-telepekről vagy kertészeti szaküzletekből. A szürkétől, mézbarnától kezdve a rózsaszínen, a vörösön át egészen a szürke-fehér foltosig minden színben kaphatók. Nagyságuk, formájuk ugyancsak változatos: a cukorborsó nagyságú kavicsokat az időjárás és a tenger formálta apró, sima, gömbölyded kövekké. A mészkőzúzalék éles, szögletes kőtörmelék.

A talaj előkészítése

A kavicságy alapja legyen szilárd, de jó vízelvezetésű. Készítsünk 8 cm vastagságú alapozóréteget rostált kavicsból, majd hengereljük le. Ez a réteg segít megakadályozni a gyomnövények előtörését. A kavicsfelület szélére erős tégla- vagy cserépszegélyezés szükséges, hogy azt egyben tartsa.

A kavics elterítése

Gereblyézzük el egyenletesen a kavicsot körülbelül 2,5 cm vastagságban. Ekkora vastagsággal egy 20 négyzetméteres területhez 0,7 köbméternyi kavicsra van szükség.

Időt kímélő ötletek

A leszállított kavicsot a legmegfelelőbb helyre rakjuk le, hogy ne kelljen túl messziről talicskázni a leburkolandó területhez.
A kavics szétszóródásának elkerülése érdekében készítsünk erős szegélyt.
Az apró, kerek kavicsok nem ragadnak annyira a cipő talpába, és kerülnek a lakásba, mint az éles kövek.

Burkolóanyagok kombinálása

A kavicsot más burkolóanyagokkal kiválóan lehet vegyesen használni. A kombinálással megtörhetjük a nagy területű szilárd talajtakaró felületek durva és uralkodó hatását.

Kavicságy

Rakjunk le kőlapokat szabályos alakzatban, de egymástól különállóan, közéjük szórjunk kavicsot. A kőlapok akár lépőkövekként is szolgálhatnak a kaviccsal leszórt ütőn. A kavicsot igen látványosan lehet deszkával is kombinálni, mintha a deszkák „pihenőhelyek” lennének a kavicsmezőn. A különféle anyagok közti kontraszt, vagy éppen lágyabb hatás eléréséhez használjunk különböző színű kavicsokat.

A kavicsot növényekkel is lehet kombinálni, melyek a kavicságyból nőhetnek ki. Alakítsunk ki tengerparti kertet – tengerparti kavicsba ültessünk tengert idéző kékeszöld lombú növényeket. Jobban járunk, ha először a növényeket ültetjük el, majd csak azután szórunk köré kavicsot.

Gránit és kavics: Különböző nagyságú és színű kavicsok gránitlapokkal történő kombinálásával kevés gondozást igénylő, változatos felületet nyerünk.

 

Forrás: https://www.edenkert.hu/kertepites-kerttervezes/kertepites/burkoloanyagok-tervezes-kavicsagy/4833/